25 June 2016

Viral video imam sholat sambil memegang ponsel

Sedang menjadi viral sebuah video yang merekam seorang Imam Sholat Isya dan Tarawih, Ustaz Khairul Ikhwan, Imam Besar Masjid Alwi, Kangar, Malaysia, mengimami sholat sambil memegang ponsel.



Beberapa klaim menyebutkan bahwa beliau sholat sambil membaca dan menjawab pesan yang masuk dari aplikasi chat di ponselnya.


Video yang menjadi viral telah diedit dari video aslinya yang berdurasi lebih dari 1 jam, dipublikasi di YouTube pada tanggal 14 Agustus 2015.


Pada video yang beredar hanya ditampilkan saat beliau mengambil ponsel dari saku bajunya, membacanya sebentar, kemudian mengembalikannya lagi. Video yang telah diedit ini paling tidak mulai beredar pada bulan Oktober 2015 sampai sekarang.

Menanggapi beredarnya video tersebut, Ustaz Khairul Ikhwan memberikan tanggapan di akun Facebooknya, sebagai berikut:

"Berkenaan dengan saya pegang henset ketika solat sebagaimna yang tersebar di alam maya. Saya ingin membuat kenyataan saya lihat quran dalam henset saya, sebab saya lupa nak ulang surah yang saya baca. Maafkan saya. Dan malam itu mendapat khabar bahawa bapa saudara saya meninggal. Membuatkan saya lemah hafalan .Semasa itu saya jadi imam solat teraweh di masjid al mustaqim ampang. Dan masa itu saya buat FLIGHT MODE supaya xmasuk msej atau whatssap.
Sama macam kes doktor-doktor sekarang tengok smart phone time round pesakit, padahal Dr tengok treatment guideline dalam bentuk PDF, calculate cecair/dos ubat, wasap dgn pakar etc. Pesakit yg x faham rakam & viralkan kata doktor main fb/wassap time keja .Teknologi jadi fitnah kpd kedua2 mangsa & tukang post/viral.
Dalam mashab syafie xsalah pegang mushaf masa solat untuk imam. Dan jika mereka takwil yang saya pegang tu henset bukan mushaf. Kita tanya balik ada mushaf ke zaman nabi?? Mushaf ni mcm mna? Ni mushaf baru. Mna yg asalnya. Fitnah la banyak2. Allah tahu perbuatan kamu"



Mari tabayyun sebelum membagikan sebuah informasi.

Salam Icokes, Indonesian Hoax Buster!

CMIIW


Group Facebook:  https://www.facebook.com/groups/icokes/
Fan Page:  https://www.facebook.com/sekoci.indo/
Twitter:  @teamsekoci
Website:  www.sekoci.org


Emoticon Emoticon